Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Volk opnieuw bedreigd

Datum : 09/08/2019
Land : Paraguay

Volk opnieuw bedreigd

Voor de derde keer worden inheemse Paraguayaanse Avá Guaraní bedreigd met evacuatie uit hun woonplaats Tokoha Sauce door het bedrijf achter de binationale Itaipú-stuwdam op de grens met Brazilië. En dat terwijl de Avá nog wachten op schadeloosstelling door Itaipú nadat ze in 1982 ook al uit Tekoha Sauce verdreven waren.

Op dit moment verblijven ze op een strook land tussen het natuurgebied Limoy, in handen van Itaipú, en een agrarisch gebied. Itaipú Binancional wil hen daar nu ook weg hebben. Maar in 1982 werden de Avá niet verjaagd omdat hun land onder water kwam te staan voor de stuwdam, maar omdat het land waar ze als sinds mensenheugenis woonden, in handen zou zijn van de grootgrondbezitter Germán Hutz. Die beschikt over goede politieke contacten.

Op 30 september 2016 werden de Avá ook al uit hun dorp verdreven door een overmacht aan politie en eenheden van het Paraguayaanse Inheemse Instituut. Daarbij werden hun woningen platgebrand en hun bezittingen gestolen. De Avá zelf waren het natuurreservaat Limoy ingevlucht, waar ze later door politici en anderen bezocht werden die hulp beloofden – die nooit kwam.

Volgens Itaipú is er een dialoog gaanden met de gemeenschap, maar zijn er ondertussen wel juridische stappen genomen om de Avá voor de derde keer te verdrijven. Volgens gegevens van het bedrijf uit 1975 woonden de toen 190 Avá grotendeels op overheidsland dat niet onder water zou komen te staan.

Volgens Cristóbal en Amanda Martínez, de vader en dochter die de strijd van de Avá leiden (foto), worden ze al jaren bedrogen door Itaipú, die ook dit keer hun land wil overdragen aan grootgrondbezitters.

Bron : Ultima Hora
Bookmark and Share


Terug