Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voorbereidingen verkiezingen Honduras in gang

Datum : 24/11/2017
Land : Honduras

Voorbereidingen verkiezingen Honduras in gang

Het leger in Honduras is deze week begonnen alle materialen te verspreiden voor de presidentsverkiezingen, die komende zondag plaatsvinden. Huidig president Juan Orlando Hernández hoopt herkozen te worden, terwijl de oppositie zijn deelname illegaal noemt.

“Deze vijf containers bevatten de hoop van een volk”, zei David Matamoros, voorzitter van de Hoge Kiesraad (TSE) op een persconferentie. Deze eerste containers met stembiljetten en ander kiesmateriaal werden naar de Caribische provincies Colón en Atlántida gestuurd,naar de noordelijke provincie Yoro en de westelijke provincies Copán en Ocotepeque. Als laatste is de provincie Francisco Morazán aan de beurt, waar hoofdstad Tegucigalpa ligt, aldus Matamoros.

De chef-generaal van de strijdkrachten, Francisco Alvarez, zei dat Hondurezen “vrijelijk” hun leiders kunnen kiezen. Ruim zes miljoen kiezers mogen op zondag 26 november naar de stembus voor de algemene verkiezingen, waaraan kandidaten van tien partijen meedoen.

Volgens de grondwet is herkiezing van een president niet toegestaan, maar een uitspraak van de Hoge Raad in mei 2015 maakte de weg vrij voor de kandidaatstelling van Hernández. De belangrijkste kandidaten zijn Hernández van de Nationale Partij, die de verkiezingen in 2013 won; Luís Zelaya van de Liberale Partij; Salvador Nasralla, die de leider is van coalitie die tegen de herverkiezing van de president is.

Naast de president kiezen de Hondurezen ook een vicepresident, 128 leden van het parlement, 20 leden van het Midden-Amerikaanse parlement en 298 burgemeesters. 

Bron : Honduras Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug