Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voorlopig geen nieuwe verkiezingen in Venezuela

Datum : 23/12/2012
Land : Venezuela

Voorlopig geen nieuwe verkiezingen in Venezuela

Het hoofd van het Venezolaanse congres heeft gezegd dat er geen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven als president Hugo Chávez niet in staat is om op 10 januari aan zijn vierde ambtstermijn te beginnen. 

Chávez is herstellende van een luchtweginfectie na zijn vierde operatie wegens kanker in Cuba. Volgens de grondwet moeten er binnen dertig dagen verkiezingen worden gehouden als de president op 10 januari afwezig is. De oppositie zegt dat uitstel van de officiële installatie ongrondwettelijk is. Maar de leider van het congres, Diosdado Cabello, zei dat de inauguratieceremonie wordt uitgesteld als Chávez niet aanwezig kan zijn.

“De datum van 10 januari zegt niets over de verdere afwezigheid van de gekozen president”, zei Cabello. “Omdat Chávez wellicht op 10 januari niet aanwezig kan zijn, hoopt de oppositie op nieuwe verkiezingen. Dat gaat niet gebeuren. Hugo Chávez blijft onze president.” De gezondheidstoestand van Chávez lijkt stabiel te zijn. Minister van Communicatie Ernesto Villegas zei dat de infectie onder controle was, maar dat de president nog moet rusten.

Chávez, die sinds 1999 aan de macht is, won in oktober de presidentsverkiezingen voor een nieuwe termijn van zes jaar. Hij heeft de Venezolanen gevraagd te stemmen op de huidige vicepresident Nicolás Maduro in geval hem iets mocht overkomen.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug