Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voormalig Argentijnse president moet voor de rechtbank verschijnen

Datum : 02/04/2012
Land : Argentinië

Voormalig Argentijnse president moet voor de rechtbank verschijnen

De voormalig Argentijnse president Carlos Menem moet terechtstaan voor het belemmeren van een onderzoek naar een aanval op een Joods cultureel centrum in Buenos Aires. Argentinië beschuldigde de Libanese militantengroep Hezbollah van de aanval in 1994 die 85 mensen de dood in joeg. Openbare aanklagers zeggen echter dat er bewijs is weggewerkt dat duidde op betrokkenheid van lokale medeplichtigen. Er is nooit iemand veroordeeld voor de autobom. 

De aanval op de Joodse Gemeenschappelijke Associatie in Buenos Aires vond plaats op 18 juli 1994, tijdens de eerste ambtsperiode van Carlos Menem. Het bombardement vernietigde het culturele centrum van zeven verdiepingen. 

Argentijnse aanklagers zeiden dat Iran de aanval had gepland en gefinancierd en dat een deel van Hezbollah de aanval uitvoerde. Argentijnse intelligentiediensten en beveiligingsgroepen hebben geholpen om de sporen uit te wissen van lokale medeplichtigen van de aanvallers. 

Carlos Menem werd aanvankelijk beschuldigd in 2009, maar is nooit voor het gerecht gekomen. Hij was van 1989 tot 1999 president van Argentinië. Hij is nu senaatslid in het Congres in Buenos Aires. Als hij schuldig wordt bevonden zullen ook de andere Senaatsleden hem in staat van beschuldiging moeten stellen om hem een gevangenisstraf te kunnen opleggen. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug