Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voormalig dictator Guatemala beschuldigd van genocide

Datum : 23/01/2012
Land : Guatemala

Voormalig dictator Guatemala beschuldigd van genocide

Voormalige dictator Efraín Ríos Montt moet voorkomen voor de rechtbank in een genocidezaak. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen inheemse Guatemalteken gedurende zijn bewind in de jaren tachtig.

De gepensioneerde generaal moet aanstaande donderdag een verklaring afleggen tegenover rechter Carol Flores, die zal beslissen of er wordt doorgegaan met de genocideaanklachten, dat zei openbaar aanklager Vasquez. “We hebben voldoende bewijs voor de aanklacht van genocide en misdaden tegen de mensheid”.

Ríos Montt  regeerde Guatemala van 1982 tot 1983 na een militaire coup en werd ervan beschuldigd een van de ergste massamoorden van de burgeroorlog, die duurde van 1963 tot 1996, te hebben beraamd. Hij was onschendbaar tot en met zijn ambtstermijn als congreslid, die verliep op 14 januari 2012. Ríos Montt  heeft verklaard dat hij opereerde in een oorlog en dat hij bereid is om gerechtigheid onder ogen te zien.

In de betreffende zaak wordt het leger beschuldigd van betrokkenheid bij ten minste 100 incidenten  waarbij ten minste 1.771 doden zijn gevallen. Daarnaast zijn er 1.400 gevallen van schendingen van de mensenrechten.

De burgeroorlog in Guatemala eindigde na dertig jaar in 1996 met het tekenen van een vredesakkoord tussen de regering en linkse guerrillastrijders. De oorlog veroorzaakte 200.000 doden en vermisten, waarvan 93 procent door interventie van regeringstroepen en paramilitaire groepen.

Bron: CBS News

 

Bron : CBS News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug