Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voormalig dictator Rios Montt pleit zichzelf onschuldig

Datum : 10/05/2013
Land : Guatemala

Voormalig dictator Rios Montt pleit zichzelf onschuldig

De nu 86-jaar oude Rios Montt, voormalig dictator van Guatemala, sprak gisteren voor het eerst tijdens de tegen hem lopende rechtszaak. Hij verklaarde onschuldig te zijn voor de genocide en mensenrechtenschendingen die hebben plaatsgevonden tijdens zijn regime van maart 1982 tot augustus 1983. Er is vijfenzeventig jaar geëist tegen de ex-dictator, die ervan beschuldigt wordt verantwoordelijk te zijn geweest voor de verkrachtingen, martelingen en moorden die gepleegd zijn door het leger tegen onder andere de inheemse Ixil Maya stam, waarbij minstens 1700 mensen zijn omgekomen. 

Volgens Rios Montt was hijzelf, als staatshoofd van Guatemala, slechts verantwoordelijk voor het rekruteren van soldaten, het uitreiken van onderscheidingen en het toekennen van pensioenen. Hij ontkent dan ook enige betrokkenheid bij de wandaden tijdens zijn regime: ‘ik heb nooit toestemming gegeven, ik heb niets ondertekend, ik heb nooit een voorstel gedaan, ik heb nog nooit opdracht gegeven tot deze aanvallen tegen een volk, etniciteit of religie’. De aanklagers stellen dat Rios Montt zich wel degelijk bewust was van de acties die uitgevoerd werden door het leger. De ex-dictator zegt echter dat er geen enkel bewijs is dat aantoont dat hij bij deze daden betrokken is geweest.

Rios Montt kwam door een coup aan de macht op het hoogtepunt van de bloederige burgeroorlog tussen het leger en linkse guerillagroepen (1960-1996), waarbij meer dan 200.000 mensen om het leven kwamen en nog 45.000 mensen verdwenen zijn. De uitslag van de rechtzaak, die afgelopen maart begonnen is, wordt in de komende week verwacht.

Bron : Siglo 21, BBC, Al Jazeera, CNN, the Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug