Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voormalig FARC leider verdacht van cocaïnesmokkel

Datum : 11/04/2018
Land : Colombia

Voormalig FARC leider verdacht van cocaïnesmokkel

Afgelopen maandag is Seuxis Hernández, voormalig commandant en onderhandelaar van de Colombiaanse guerrillagroep FARC tijdens het vredesproces, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het smokkelen van 10.000 kilo cocaïne naar de Verenigde Staten. De VS hebben om zijn uitlevering gevraagd. De arrestatie van Hernández, beter bekend onder zijn alias Jesús Santrich, is een klap voor het toch al fragiele vredesproces. Zijn voormalige strijdmakkers wijzen de beschuldigingen van de hand en denken dat er sprake is van een complot om president Trump gunstig te stemmen door hem Hernández als “trofee” aan te bieden. Trump heeft zijn eerste reis naar Colombia en Peru, gepland voor deze week, echter gecanceld, formeel vanwege de crisis rond Syrië, maar vast ook als gevolg van zijn eigen problemen met de FBI.

De vredesovereenkomst die in 2016 gesloten werd, bracht een formeel einde aan 52 jaar burgeroorlog in Colombia, die ten minste 220.000 doden en zeven miljoen interne vluchtelingen tot gevolg had. De overeenkomst werd internationaal toegejuicht maar kan in Colombia zelf nog niet op al te veel steun rekenen. En de voormalige strijders zijn ontevreden over de traagheid waarmee de afspraken van de overeenkomst worden uitgevoerd. Velen vrezen ook voor hun eigen veiligheid. De FARC, nu een politieke partij, zegt dat sinds het sluiten van de overeenkomst al meer dan vijftig leden en familieleden zijn gedood en dat de regering niets doet om hen te beschermen. Volgens het Colombiaanse leger hebben zeker 1200 voormalige FARC strijders de wapens weer opgenomen en zich aangesloten bij dissidente groepen.

Jorge Restrepo, directeur van een Colombiaanse denktank, zegt dat het een grote klap is voor de FARC, maar dat het tegelijkertijd het vredesproces kan versterken omdat de arrestatie van Hernández laat zien dat het recht gehandhaafd wordt. Hij denkt dat het onwaarschijnlijk is dat de FARC-strijders opnieuw massaal naar de wapens grijpen. “De meesten hebben hun wapens ingeleverd en ze zijn nu politiek georganiseerd. Ze zouden alleen terugkeren tot de gewapende strijd als ze serieus voor hun veiligheid vrezen”, zegt Restrepo in The Guardian.

Maar de arrestatie bemoeilijkt de weg naar de politiek: Hernández was voorbestemd om in juli van dit jaar een van de tien aan de FARC toegewezen parlementszetels in te nemen. Het is nog onduidelijk wat er nu met zijn zetel zal gebeuren. President Juan Manuel Santos verdedigde de arrestatie. “Vredesopbouw vereist absoluut respect voor de wet en de gemaakte afspraken. Er is geen ruimte voor tolerantie of zwakheid, “ verklaarde hij voor de televisie.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug