Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voormalig landbouwminister Colombia beschuldigd van fraude

Datum : 22/07/2011
Land : Colombia

Voormalig landbouwminister Colombia beschuldigd van fraude

Andrés Felipe Arías, voormalig minister van Landbouw onder ex-president Uribe, is voor het gerecht gedaagd wegens beschuldigen van grootschalige fraude met subsidiegelden. De ex-minister zou circa 25 miljoen dollar hebben verdonkeremaand.

Op dit moment is de rechtszaak tegen Arías in volle gang. Mocht hij veroordeeld worden, dan wacht hem een gevangenisstraf van tenminste vier jaar, en die kan oplopen tot vijftien jaar.

Openbaar aanklager Viviane Morales zegt dat Arías een netwerk opzette van bekenden van het Ministerie van Landbouw en van Colombia’s Landbouw Ontwikkelingsbureau, wat hem de macht gaf over vrijwel het gehele subsidieprogramma Agro Ingresso Seguro (AIS). Vervolgens zou hij 25 miljoen dollar, die bedoeld was voor arme families via informele kanalen hebben doorgesluisd naar economisch en politiek machtige families. Onder hen bevinden zich onder andere de in Colombia bekende families Davila, Lacouture, Vives en Pinedo. Veel van de ontvangers van het geld hebben totaal geen banden met de landbouwsector, waaronder voormalig Miss Colombia Valerie Dominguez.

In ruil voor het geld zouden de ontvangers vervolgens Arías weer financieel hebben gesteund tijdens verkiezingscampagnes. Arías werd altijd beschouwd als een protegé van voormalig president Uribe, en schrijft columns in de Colombiaanse krant El Colombiano. De directeur van deze krant ontving ook subsidies via AIS. Mocht Arías veroordeeld worden, dan wacht hem dus een gevangenisstraf. Voor nu mag hij in elk geval de komende vijftien jaar geen publieke functies meer vervullen.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug