Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voormalig president Costa Rica veroordeeld tot vijf jaar voor corruptie

Datum : 29/04/2011
Land : Costa Rica

Voormalig president Costa Rica veroordeeld tot vijf jaar voor corruptie

Miguel Ángel Rodríguez, president van Costa Rica tussen 1998 en 2002, is afgelopen woensdag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het aannemen van steekpenningen in de toekenning van een lucratief contract aan het Franse telecombedrijf Alcatel. Rodríguez is daarmee na Rafael Ángel Calderón de tweede Costaricaanse president die voor corruptie is veroordeeld.

Het hof in San José sprak Rodríguez voor vier andere zaken vrij, maar nam in haar vonnis een verbod van twaalf jaar op het betreden van een openbaar ambt op. Rodríguez werd aangeklaagd nadat hij voormalig adjudant José Antonio Lobo aanspoorde een “commissie” van 2 miljoen dollar van Alcatel aan te nemen en daarvan 60 procent naar de toenmalige president door te sluizen.

De waarde van het contract dat Alcatel in 2001 ontving voor het opzetten van 400.000 mobiele telefoon aansluitingen bedroeg 149 miljoen dollar. Acht andere personen, onder wie ambtenaren, advocaten en de vertegenwoordiger van Alcatel in Costa Rica, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf variërend van vijf tot twintig jaar. Alcatel betaalde een totaal van 14 miljoen dollar aan steekpenningen om de opdracht te krijgen.
 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug