Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voormalig president Panama beschuldigd van illegale afluisterpraktijken

Datum : 09/06/2015
Land : Panama

Voormalig president Panama beschuldigd van illegale afluisterpraktijken

Het Hooggerechtshof van Panama is een onderzoek gestart naar beschuldigingen tegen de voormalige president Ricardo Martinelli over illegale afluisterpraktijken. Onderzoekers geloven dat er meer dan 150 mensen, waaronder politici en zakenlieden, illegaal afgeluisterd zijn.

Er loopt al een ander onderzoek naar Martinelli, die tussen 2009 en 2014 president was van het Centraal-Amerikaanse land, waarin hij beschuldigd wordt van corruptie. Volgens de oud-president is hij onschuldig en gaat dit om een ‘politieke vervolging'. 

Onder de vermeende slachtoffers van de afluisterpraktijken zijn ook hooggeplaatste medewerkers van de oppositiepartij Revolutionair Democratische Partij. Ook het parlementslid Jose Luis Varela, broer van de huidige president Juan Carlos Varela, zou afgeluisterd zijn.

De vermeende slachtoffers beweren dat hun telefoons afgeluisterd zijn en dat de regering van de voormalige president dossiers tegen hen heeft opgesteld met vertrouwelijke informatie. Volgens een vermeend slachtoffer zijn haar e-mails en berichten aan haar familie in de gaten gehouden en opgeslagen.

De onderzoekers geloven dat het afluisteren uitgevoerd is door de Nationale Veiligheidsraad van Panama. Er zou gebruik zijn gemaakt van geavanceerde technologie, gekocht van Israël.

Twee voormalige directeuren van de Nationale Veiligheidsraad, Alejandro Garuz en Gustavo Perez, zijn opgeroepen om te getuigen. Zij werden zelf in januari gearresteerd in verband met de illegale afluisterpraktijken.

Martinelli is sinds januari, een paar dagen voordat het Hooggerechtshof ingestemd heeft met een onderzoek naar vermeende corruptiepraktijken, niet meer in Panama geweest. Er wordt beweerd dat hij in Miami woont. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug