Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voormalig president Peru wordt opnieuw berecht

Datum : 20/02/2018
Land : Peru

Voormalig president Peru wordt opnieuw berecht

De voormalige president van Peru, Alberto Fujimori, moet voor de rechter verschijnen voor de moord op zes boeren in 1992. Het bevel komt slechts een maand nadat Fujimori werd vrijgelaten uit de gevangenis. Fujimori zat een straf uit van vijfentwintig jaar voor mensenrechtenschendingen en corruptie tijdens zijn regering (1990-2000).

De huidige president Pedro Pablo Kuczynski verleende Fujimori na tien jaar gratie vanwege gezondheidsredenen, hoewel tegenstanders van Kuczynski spreken van een deal tussen de twee om een afzettingsprocedure tegen Kuczynski te voorkomen. De verleende gratie beschermt Fujimori echter niet tegen nieuwe rechtszaken.

Op maandag 19 februari oordeelde het Peruaanse nationale strafhof dat Fujimori vervolgd moet worden in de zaak Pativilca. In januari 1992 werden in de kuststad Pativilca zes mensen vermoord door de Colina-groep, een paramilitaire groep die werd opgericht door de toenmalige regering om de maoïstische terroristische groep Sendero Luminoso te bestrijden. De groep vermoordde minstens zestig personen, waaronder minderjarigen, onschuldige mensen en tegenstanders van het regime.

Justitie wil Fujimori samen met 23 andere mensen vervolgen, inclusief ex-leden van de paramilitaire groep en ex-militairen. De aanklagers willen vijfentwintig jaar cel voor de 79-jarige Fujimori. Ze beschuldigen hem ervan de indirecte dader te zijn van de misdaden die de Colina-groep pleegde.

Bron : BBC, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug