Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voormalig stafchef van Lula 'mastermind' achter grootste corruptieschandaal in Brazilië

Datum : 04/10/2012
Land : Brazilië

Voormalig stafchef van Lula 'mastermind' achter grootste corruptieschandaal in Brazilië

Een rechter van het Braziliaanse Hooggerechthof heeft de voormalige stafchef van ex-president Lula da Silva, José Dirceu, aangewezen als brein achter een regeling voor het kopen van stemmen door de regerende Arbeiderspartij in het Braziliaanse Congres. 

De zaak geldt als het grootste corruptieschandaal in het land in twintig jaar. Dirceu staat samen met 37 voormalige ministers, wetgevers, zakenlieden en bankiers terecht voor het Hof van Cassatie over de regeling die bekend staat als “Mensalao” (grote maandelijkse betalingen) die tijdens de eerste termijn van Lula tussen 2002 en 2005 liep. De aanklachten tegen de verdachten variëren van verduistering en het witwassen van geld tot corruptie en fraude. Personen die schuldig verklaard worden zien een gevangenisstraf tot 45 jaar tegemoet. Het schandaal kostte Lula bijna zijn herverkiezing in 2006. Maar de 66-jarige oprichter en leider van de Arbeiderspartij bleef gevrijwaard.

Dirceu, beschouwd als Lula’s rechterhand, werd gedwongen af te treden in 2005, toen het schandaal aan het licht kwam. Maar hij heef het betalen van steekpenningen aan wetgevers altijd ontkend. Aanklagers beweren dat het omkopingsgeld afkomstig was uit het reclamebudget van staatsbedrijven en via een onderneming in handen kwam  van Fernandes Valeiro. Sinds de start van het proces begin augustus zijn reeds 22 van de verdachten schuldig bevonden. Lula, die momenteel herstelt  van keelkanker, heeft eerder laten weten dat hij werd verraden en heeft namens zijn partij publiekelijk zijn excuses aangeboden.

Het is het grootste corruptieschandaal sinds het ontslag van President Fernando Collor de Melo in 1992 na het uitzitten van de helft van zijn vierjarige termijn. Een Senaatszitting bevond hem schuldig aan corruptie en verbood hem de uitoefening van publieke functies voor acht jaar. Momenteel zit hij weer in de Senaat als gekozen parlementslid.

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug