Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vooruitgang in de zaak Yakye Axa in Paraguay

Datum : 05/06/2019
Land : Paraguay

Vooruitgang in de zaak Yakye Axa in Paraguay

Al meer dan vijfentwintig jaar strijden de leden van de Yakye Axa, een inheemse gemeenschap in Paraguay, voor teruggave van hun land. In 2005 oordeelde het Inter-Amerikaanse Hof van de Mensenrechten dat de Paraguyaanse staat het land moest teruggeven aan de Yakye Axa. Na deze uitspraak duurde het nog jaren voordat de staat het betreffende stuk land opkocht ten behoeve van de inheemse gemeenschap, maar in 2012 was het eindelijk zover.

Toch blijft het land onbereikbaar voor de Yakye Axa. Het ligt ingesloten door land van veeboeren en een toegangsweg ontbreekt. De Yakye Axa leven noodgedwongen al decennia op een smalle strook langs de snelweg, in afwachting van de mogelijkheid hun land te bereiken. Maar geen van de veeboeren was bereid een stuk land te verkopen opdat de dertig kilometer lange toegangsweg kan worden aangelegd.

Nu lijkt er echter sprake van een doorbraak. Eind mei vond een bijeenkomst plaats van de parlementaire commissie van openbare werken over de aanleg van de weg die het mogelijk zal maken dat de Yakye Axa zich op hun land kunnen vestigen. Fidel Zavala, een van de leden van de commissie en zelf veeboer en buurman van de betrokken grootgrondbezitters, heeft gesprekken gevoerd met zijn buren en verklaarde dat een aantal van hen nu bereid zou zijn land af te staan zodat er een weg kan worden aangelegd. Het gaat wel om een andere route dan is voorgesteld door technici van de overheid en door de gemeenschap zelf.

Begin juni zal er opnieuw met elkaar gesproken worden, maar Santiago Bobadilla, coördinator van Tierraviva, een niet-gouvernementele organisatie die de Yakye Axa begeleidt, is gematigd optimistisch en heeft hoop dat de weg er nu eindelijk komt.

Lees hier meer over de strijd van de Yakye Axa gemeenschap.

Bron : Red Rural en Tierraviva
Bookmark and Share


Terug