Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voorverkiezingen in Bolivia

Datum : 29/01/2019
Land : Bolivia

Voorverkiezingen in Bolivia

Het Opperste Electorale Tribunaal (TSE) heeft de gegevens bijgewerkt van de telling van de voorverkiezingen die op zondag zijn gehouden. Van het totaal aantal getelde stemmen, dat op dit moment 400.858 bedraagt, stemde 89,57 procent in het voordeel van het duo Evo Morales-Álvaro García Linera, terwijl 6,33 procent ongeldig en 4,10 procent blanco stemde.

Bolivia hield voor de eerste keer in haar geschiedenis voorverkiezingen, zodat de aanhangers  van de politieke partijen zich konden uitpreken over hun kandidaten voor de algemene verkiezingen van oktober volgend jaar. "De experts van de missie hebben kennis genomen van de lage opkomst van kiezers overdag in de stembureaus die ze bezochten en het hoge aantal ongeldige en blanco stemmen", aldus een verklaring van de OAS.

"De meest recente gegevens, met ongeveer 90 procent onderzocht, laten zien dat de presidentiële regering van de MAS 40,45 procent van haar leden naar de stembus heeft getrokken. Echter, de andere acht concurrerende partijen en allianties die deelnamen en die voor het merendeel hun aanhangers hadden opgeroepen niet te stemmen, blijven steken tussen 3,6 en 7,6 procent deelname.

Het verkiezingsorgaan heeft de kandidatuur van Morales voor een vierde termijn goedgekeurd op basis van een uitspraak van het Constitutionele Hof van Bolivia, dat het recht op onbepaalde herverkiezing vestigde. De oppositie beweert dat de grondwet van het land, die opeenvolgende mandaten beperkt tot twee, en een referendum dat Morales de mogelijkheid ontnam om die limiet te schrappen, moeten prevaleren.

Bron : La Prensa, El Deber
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug