Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Voorzitter van Braziliaans parlement geschorst

Datum : 05/05/2016
Land : Brazilië

Voorzitter van Braziliaans parlement geschorst

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft de voorzitter van het parlement, Eduardo Cunha, uit zijn ambt geschorst op verzoek van de openbaar aanklager. Hij wordt verdacht van corruptie.

Cunha, een uitgesproken criticus van president Dilma Rousseff en een van de leiders van de afzettingsprocedure tegen haar, wordt ervan beschuldigd dat hij een corruptieonderzoek naar hem probeert tegen te houden en van initimidatie van parlementsleden. 

Volgende week moet de Braziliaanse Senaat stemmen over een afzettingsprocedure van de president. Een eenvoudige meerderheid is genoeg om Rousseff voor 180 dagen uit haar ambt te ontzetten. Vicepresident Michel Temer wordt dan interim-president. 

Volgens de Braziliaanse grondwet was Cunha na Temer de volgende om als interimpresident op te treden. Temer hangt ook een afzettingsprocedure boven het hoofd om dezelfde redenen als Rousseff. De president heeft Temer en Cunha ervan beschuldigd de aanstokers te zijn van een “couppoging” tegen haar. 

Waldir Maranhao, naar wie ook een onderzoek loopt voor zijn vermeende rol in het corruptieschandaal bij Petrobras, wordt de volgende voorzitter van het parlement. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug