Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vrede in Colombia leidt tot toename bosbranden

Datum : 13/12/2018
Land : Colombia

Vrede in Colombia leidt tot toename bosbranden

In de Colombiaanse wouden die vroeger door de Farc-rebellen werden gecontroleerd, komen nu zes keer meer bosbranden voor. De ontbossing in de regio’s neemt snel toe. 

Het Colombiaanse vredesakkoord van 2016 maakte een einde aan een decennialange burgeroorlog in het land, tussen de overheid en de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC). Maar de vrede heeft ook onvoorziene effecten.

Het gewapende conflict en controles door de rebellen weerhield landbouwers en veeboeren ervan om het woud plat te branden. Maar sinds het einde van de burgeroorlog zijn de ontbossing en bedreigingen voor de biodiversiteit toegenomen, blijkt uit een studie in Nature Ecology & Evolution.

De wetenschappers stelden een stijging van 600 procent vast in het aantal bosbranden in beschermde gebieden na het vredesakkoord. Op basis van de trends voorspellen ze ook dit jaar een verdere stijging van de ontbossing in natuurparken, met 52 procent.

“Deze dramatische stijging doet de kans op ontbossing in beschermde gebieden sterk toenemen”, aldus Laura Schneider, hoogleraar Geografie aan de Rutgers University in de VS.

De Colombiaanse overheid mist de capaciteit om de bescherming van de gebieden te handhaven. Daardoor krijgen kleine boeren, grootgrondbezitters, landspeculatoren en drugsbaronnen er de vrije hand om grote delen woud plat te branden.

De wetenschappers pleiten voor snelle veranderingen in Colombia, zoals real-time-monitoring, steunmaatregelen voor boeren die het woud beschermen en de inzet van voormalige rebellen als boswachters.

Bron : IPS, Wereld Morgen
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug