Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Vrijhandelsovereenkomst Brazilië en Mexico?

Datum : 12/09/2019
Land : Brazilië

Vrijhandelsovereenkomst Brazilië en Mexico?

Brazilië en Mexico zijn begonnen met besprekingen over een vrijhandelsovereenkomst. Ambtenaren kondigden aan dat zij de commerciële banden tussen de twee grootste economieën in Latijns Amerika willen verdiepen, omdat handelsspanningen de wereldwijde groei dreigen te ondermijnen.

Marcos Troyjo (foto), de viceminister van Buitenlandse Handel van Brazilië, zei dat Brazilië formeel vrijhandelsgesprekken is aangegaan met Mexico, dat in juni een handelspact heeft geratificeerd met de Verenigde Staten en Canada ter vervanging van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA).

Troyjo zei dat Mexico zich traditioneel had gericht op de handel met zijn NAFTA-partners, maar wilde diversifiëren. Hij geloofde dat Brazilië meer landbouwproducten zou kunnen exporteren naar Mexico, de tweede economie van Latijns Amerika.

Het ministerie van Economie van Mexico bevestigde dat er gesprekken waren geweest. "We hebben gesprekken gevoerd om te zien hoe we verder kunnen gaan naar een liberalisering, maar we hebben nog niet de weg bepaald die we moeten volgen", liet het ministerie in een verklaring weten. "Maar we werken eraan."

De handel tussen Brazilië en Mexico was minder dan gewenst, zei Troyjo tijdens een conferentie georganiseerd door de zakenraad Brazilië-China in Sao Paulo. De overeenkomst tussen de VS, Mexico en Canada heeft dingen veranderd, zei hij, en "Brazilië heeft een meer onmiddellijk belang bij het vergroten van de export van landbouwproducten naar Mexico." De parlementen in de VS en Canada moeten de overeenkomst nog ratificeren.

De gesprekken tussen Brazilië en Mexico vormen het nieuwste hoofdstuk in de inspanningen van Brazilië om zijn beschermde economie te openen en meer handel te drijven met de rest van de wereld. Onder de extreemrechtse president Jair Bolsonaro is Brazilië begonnen met besprekingen over een handelsverdrag met de VS en het land hoopt dat een zwaarbevochten pact tussen de Europese Unie en Mercosur zal worden geratificeerd.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug