Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Vrijhandelsverdrag NAFTA bestaat twintig jaar

Datum : 10/01/2014
Land : Mexico

Vrijhandelsverdrag NAFTA bestaat twintig jaar

Afgelopen week was het twintig jaar geleden dat Mexico samen met Canada en de Verenigde Staten het vrijhandelsverdrag NAFTA (North American Free Trade Agreement) ondertekende. De Mexicaanse regering roemt de dankzij dit verdrag behaalde successen en wil daarom de economische samenwerking verbreden. Tegelijkertijd klinkt in Mexico kritiek uit de hoek van vooral boeren, die zeggen dat het verdrag heeft geleid tot ernstige verarming.

Afgelopen week blies de staatssecretaris van Economische Zaken, Idelfonso Guajardo, de loftrompet over de 20-jarige handelsovereenkomst. “Dankzij NAFTA is de export met 700 procent gegroeid en de buitenlandse investeringen met bijna 1.000 procent, 40 procent van onze export gaat naar de VS en Canada.” Nog dit jaar, aldus de staatssecretaris, wil Mexico de economische integratie verbreden door dezelfde standaarden en normen te hanteren als haar noorderburen “om maximaal te kunnen profiteren van de voordelen van het verdrag.” 

Op het platteland is een ander geluid te horen. Fernando Ortega, coördinator van een boerenvakbeweging: “Sinds het verdrag wordt onze markt overspoelt met goedkoop voedsel uit de VS. NAFTA heeft vooral kleine en middengrote boerenbedrijven de nek omgedraaid. Op het platteland staat het verdrag synoniem voor armoede, bestaansonzekerheid, werkeloosheid en migratie.”

Francisco Jiménez Pablo, leider van een andere boerenvakbond, de CNPA, beaamt dit. “Sinds 1992 heeft de regering geen cent in de landbouw geïnvesteerd. Gevolg is dat vandaag de dag bijna de helft, 46 procent,  van ons voedsel wordt geïmporteerd. Van de 27 miljoen ondervoede Mexicanen, leven er 20 miljoen op het platteland.” Hij zegt dat zijn organisatie verschillende keren tevergeefs de overheid heeft geattendeerd op het honger- en armoedeprobleem op het platteland. “We hebben onlangs 38 voorstellen ingeleverd voor verbetering van de situatie. Niemand heeft gereageerd.”

Vandaar, geeft de boerenleider aan, dat met ingang van 26 januari acties zullen worden gehouden door het land, die moeten uitmonden in een megademonstratie vrijdag 31 januari tegen de aangekondigde hervormingen van de huidige regering.

Bron : Proceso
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug