Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vrijlating politieke gevangenen op Cuba begonnen

Datum : 12/07/2010

Vrijlating politieke gevangenen op Cuba begonnen

CUBA - De Cubaanse regering van president Raúl Castro stemde vorige week in met de vrijlating van 52 politieke gevangenen. Ze maken deel uit van de zogenaamde ‘Groep van 75’: onafhankelijke journalisten, economen, mensenrechtenverdedigers en andere dissidenten die in maart 2003 tijdens de beruchte ‘zwarte lente’ werden opgepakt. Ze kregen gevangenisstraffen opgelegd tot 25 jaar. Wanneer de gevangenen precies vrijkomen, was nog niet duidelijk.
Volgens de Spaanse correspondent van El País in Havana, Mauricio Vicent, zouden de vrijlatingen wel eens sneller kunnen plaatsvinden dan werd verwacht. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Ángel Moratinos, kondigde aan dat er vanaf 12 juli zes gevangenen naar Spanje vertrekken. Het aantal vrijlatingen komt hiermee op elf. Enkele minuten later kondigde de katholieke kerk in Havana aan dat op dit moment zeventien politieke gevangenen zich opmaken voor vertrek naar Spanje. Wanneer hun familieleden worden meegeteld, kan er sprake zijn van meer dan honderd personen.De Cubaanse kardinaal Jaime Ortega belt persoonlijk met de gevangenen om hen te vragen of ze werkelijk naar Spanje willen. Ortega bestrijdt dat er sprake zou zijn van ‘verbanningen’, zoals een deel van de oppositie zegt. Volgens Moratinos heeft Raúl Castro de garantie gegeven dat de gevangenen met speciale toestemming terug kunnen reizen naar Cuba en dat hun bezittingen niet zullen worden geconfisqueerd. Dit laatste gebeurt met de bezittingen van Cubanen die emigreren.

Spanje is altijd voorstander geweest van een dialoog met Cuba. Dit was tegen het zere been van zowel Cubaanse dissidenten als hun steungroepen in Nederland en de Europese Unie. De EU besloot veertien jaar geleden de normalisering van diplomatieke en commerciële betrekkingen met Cuba afhankelijk te maken van vrijlating van politieke gevangenen en van democratie in het land.  De relaties met Cuba belandden in de vrieskist. In juni stelde de EU een besluit over de bevestiging van dit beleid uit op verzoek van de Spaanse minister Moratinos. Deze vertrok als observator naar Cuba voor de onderhandelingen tussen de regering en de Cubaanse katholieke kerk over de vrijlating van politieke gevangenen.
Met het recente besluit van de Cubaanse regering is er volgens Moratinos geen reden meer om vast te houden aan de harde lijn tegen Cuba. Binnen dissidentenkringen bestaat angst dat de repressie tegen andersdenkenden nog niet zal ophouden. Ook de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de vrijlating weliswaar een positieve stap, maar de Cubaanse regering zou alle politieke gevangenen moeten vrijlaten en zijn autoritaire wetgeving en praktijken moeten intrekken.
(La Chispa/Maja Haanskorf)

Zie voor meer info: http://cuba.web-log.nl

Bookmark and Share


Terug