Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vrijwillige homoseks niet meer strafbaar

Datum : 21/09/2018

Vrijwillige homoseks niet meer strafbaar

Na een uitspraak van rechter Devindra Rampersad van het Hooggerechtshof van Trinidad en Tobago zijn vrijwillige seksuele handelingen tussen volwassen mannen in deze Caribische natie niet meer strafbaar.

Met deze uitspraak op 20 september bevestigde het Hooggerechtshof dat artikelen 13 en 16 van de Wet op de Seksuele Misdrijven ongrondwettelijk zijn. De wet is echter niet in zijn geheel ingetrokken, maar de woorden ‘zonder toestemming vooraf’ zijn toegevoegd waardoor Artikel 13 (2) nu expliciet stelt: “In dit artikel worden met anale seks handelingen bedoeld waarbij een mannelijke persoon een andere mannelijke persoon anaal penetreert zonder toestemming vooraf of indien dit gebeurt door een mannelijke persoon bij een vrouwelijke persoon.”

Artikel 16 van bovengenoemde wet werd ook geherformuleerd, waarbij ‘een mannelijke en een vrouwelijke persoon’ vervangen werd door ‘personen’, waardoor daar nu staat dat seksuele misdrijven niet met vijf jaar gevangenisstraf bestraft worden als de misdrijven plaatsvinden tussen “(a) een man en zijn vrouw; (b) personen van 16 jaar of ouder die vrijwillig instemmen met de in de wet beschreven handelingen”.

Ook seksuele misdrijven worden precies omschreven in de wet als “daden, anders dan geslachtsgemeenschap (hetzij natuurlijk, hetzij tegennatuurlijk), verricht door een persoon met gebruikmaking van geslachtsorganen met de bedoeling om seksuele lusten op te wekken of te bevredigen”.

De uitspraak van rechter Rampersad verwijst op geen enkele manier naar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Bron : Looptt
Bookmark and Share


Terug