Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Vrouw zwemt van Cuba naar de Verenigde Staten

Datum : 08/08/2011
Land : Cuba

Vrouw zwemt van Cuba naar de Verenigde Staten

De 61 jarige Amerikaanse Diana Nyad, is begonnen aan haar recordpoging om als eerste van Cuba naar de Verenigde Staten te zwemmen zonder de bescherming van een haaienkooi. Vannacht is ze vertrokken vanaf Havana en hoopt op woensdag aan te komen in Key West in Florida. 

Omdat Cuba en de Verenigde Staten nog steeds geen formele diplomatieke betrekkingen onderhouden heeft het meer dan een jaar geduurd voordat Diana Nyad van beide landen toestemming kreeg voor de recordpoging. Dit is de tweede keer dat Nyad probeert de overtocht te voltooien. Haar eerste poging ondernam Nyad al toen ze 28 was in 1978. Toen Nyad behoorde tot de wereldtop van het lange afstand zwemmen. Na het mislukken van haar eerste poging is Nyad vastbesloten om de 166 kilometer in de door haaien geteisterde wateren te voltooien. "Mijn hele leven droom ik ervan om als eerste ooit de oversteek te maken zonder een haaienkooi," zei ze.

Tijdens de oversteek wordt Nyad bijgestaan door verschillende boten met daarop medische assistenten, voedingsdeskundigen en een team dat haar tegen de haaien moet beschermen. Naast haar zullen steeds twee kajaks peddelen uitgerust met elektrische schilden om de haaien op afstand te houden. Daarnaast is er ook een team van duikers mee die als het nodig is het water in kunnen gaan om de haaien af te schrikken. Tijdens de tocht zal Nyad alleen om de negentig minuten een korte pauze kunnen nemen om door een plastic buis wat te eten. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug