Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vrouwelijk raadslid in Mexico ontsnapt aan lynchpartij

Datum : 15/05/2011
Land : Mexico

In de Mexicaanse deelstaat Oaxaca hebben mannelijke inwoners van het gehucht Emilio Zapata geprobeerd om een vrouwelijk raadslid levend te verbranden. De mannelijke inwoners waren het oneens met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, omdat drie belangrijke functies in handen waren gevallen van vrouwen. Een dorpsonderwijzer zou de inwoners hebben opgehitst om actie te ondernemen tegen de vrouw onder het motto ‘wij mannen regeren dit dorp’.

Het raadslid, Evitelia Pacheco, werd zondag 8 mei in het bijzijn van haar twee zoons van 7 en 9 jaar aangevallen door een woedende menigte. Ze ontdeden haar van haar kleding, sloegen haar en probeerden vervolgens om haar levend te verbranden.

Het gehucht Emilio Zapata, bewoond door mix-indianen, beschikt over een vorm van zelfbestuur. In theorie hebben vrouwen er zowel actief als passief kiesrecht maar in de praktijk worden vrouwen geweerd uit bestuursfuncties. In 2007 ontzegde een burgermeester in een andere gemeente in Oaxaca een gekozen vrouw toegang tot de gemeenteraad met de woorden: “Vrouwen bestaan hier niet.”  

Bron : Proceso
Bookmark and Share


Terug