Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vrouwelijke presidenten in Latijns Amerika

Datum : 24/12/2013

Vrouwelijke presidenten in Latijns Amerika

In de laatste 23 jaar zijn er in Latijns Amerika zes vrouwen tot president gekozen. In de laatste tien jaar zijn er zelfs vier vrouwelijke leiders die door de bevolking voor een tweede termijn herkozen werden. Deze actieve participatie in de politiek is een stap vooruit in de sociaaleconomische ontwikkeling van het continent, maar dit betekent niet per se dat er gelijke rechten zijn voor mannen en vrouwen. Discriminatie speelt nog een rol in de huidige maatschappij. 

In de geschiedenis is er een aantal vrouwen die door bepaalde omstandigheden de presidentiële functie hebben aanvaard: Isabel Martínez de Perón in Argentinië (1974-76), Lidia Gueiler in Bolivia (1979-80), Rosalía Arteaga in Ecuador (voor drie dagen in 1997) en Janet Rosemberg in Guyana (1997-99). 

Violeta Chamorro was de eerste vrouw die de meerderheid kreeg met 54,7 procent van de stemmen in de Nicaraguaanse verkiezingen van 1990. Sindsdien zijn er vijf andere vrouwelijke politici tot president gekozen: Mireya Moscoso in Panama in 1999, Michelle Bachelet in 2006 in Chili en dit jaar weer voor de tweede keer in december, Cristina Fernández in Argentinië in 2007 en weer herkozen in 2011, Laura Chinchilla in Costa Rica in 2010 en Dilma Rousseff in 2010 in Brazilië. Rousseff gaat zich aan het eind van 2014 voor een tweede termijn als kandidaat voorstellen. 

Maar ondanks de vrouwelijke participatie in de politiek moet er nog veel gedaan worden binnen de Latijns-Amerikaanse samenleving. Het blijkt dat een vrouwelijke president geen automatische garantie is voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug