Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vrouwen demonstreren tegen huiselijk geweld

Datum : 29/07/2015
Land : Mexico

Vrouwen demonstreren tegen huiselijk geweld

Tientallen vrouwen hebben tegenover het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Mexico geprotesteerd tegen huiselijk geweld. Vrouwelijke congresleden en activisten zijn maandag in Mexico-Stad op de grond gaan liggen met de contouren van hun lichaam om zich heen getekend met krijt. De actie refereerde aan een plaats delict. Ze riepen “genderalarm in de Staat van Mexico”.

Het ‘genderalarm’ werd in het leven geroepen in Ciudad Juarez, nadat verschillende meldingen waren gedaan over wijdverspreid geweld tegen vrouwen. Het initiatief wil meer fondsen om bescherming van vrouwen te verbeteren en om slachtoffers te helpen.  De demonstranten willen een ‘genderalarm’ mechanisme in het leven roepen in alle gemeentes van de Staat van Mexico, een van de 31 staten in Mexico. 

Volgens functionarissen van de Verenigde Naties behoort Mexico tot de twintig landen waar vrouwen het vaakst slachtoffer zijn van geweld. Kranten hebben het vaak over ‘crimes of passion’ of over ongeïdentificeerde vrouwelijke lichaamsstukken die in kanalen worden gevonden. Alleen in de Staat van Mexico zijn volgens het Nationaal Burgerobservatorium voor Femicide 2.300 vrouwen vermoord in de afgelopen negen jaar. “De Staat van Mexico is de meest gewelddadige staat voor vrouwen [in het land],” zegt congreslid Xochitl Arzoga Vargas, die ook meedeed aan de demonstratie. 

“In het Ecatepec-district bijvoorbeeld zijn de cijfers hoger dan in Ciudad Juarez, die bekend staat als de ‘femicide city’”, zegt ze. “We hebben die cijfers met een grote marge overtroffen met bijna drie keer zoveel sterfgevallen.” 

Volgens ‘Observatorium’, een coalitie van 43 groepen die zulke misdaden documenteert, worden er iedere dag zes vrouwen vermoord.  Slechts 24 procent van de 3.892 femicides die de groep in 2012 en 2013 geïdentificeerd heeft, zijn door de autoriteiten daadwerkelijk onderzocht. Daarvan heeft slechts 1,6 procent tot een veroordeling geleid.

Bron : Aljazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug