Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Vrouwen in Uruguay zijn het beste af'

Datum : 08/05/2019
Land : Uruguay

'Vrouwen in Uruguay zijn het beste af'

Van 2014 tot vorige maand was de Braziliaanse Luiza Carvalho regionaal directeur van de afdeling Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van UN Women, de vrouwenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Vanuit die positie kan zij met recht beschouwd worden als degene die het beste een mening kan geven over de huidige positie van vrouwen in Latijns-Amerika. Vier jaar lang trok zij immers kriskras door het continent en sprak met vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

Tijdens een bezoek aan Spanje deze week vertelde zij aan een journalist van El País dat vrouwen in Uruguay het beste af zijn, gezien de politieke, sociale en juridische vooruitgang in dat land. Op de vraag in welk land vrouwen het dan het moeilijkste hebben kan ze niet één land aanwijzen, maar “ieder land dat de gelijkheid van de politieke agenda verwijdert.”

Een land als Uruguay heeft bijvoorbeeld de sociale zekerheid bij wet geregeld, wat bijdraagt aan het verminderen van de ongelijkheid. Ook is het land een voorbeeld voor andere landen, zoals rond het zorgwekkende probleem van vrouwenmoord, dat inmiddels in achttien landen als zodanig benoemd wordt en soms zwaarder aangerekend wordt dan moord.

Ondanks dit bewustzijn blijven de cijfers van vrouwenmoord onverminderd hoog, iets dat volgens Carvalho ook te maken heeft met de cultuur van machismo in de regio. De mix van machismo en neoliberale regeringen, zoals die in Brazilië, is een explosieve combinatie, zegt zij, omdat de patriarchale denkbeelden een publiek karakter krijgen en de sociale thema’s naar het tweede plan verwezen worden.

Veel hangt ook af van de positie van vrouwen in de samenleving: kleverige vloeren en glazen plafonds maken het vrouwen nog te vaak onmogelijk om carrière te maken of een salaris te ontvangen dat gelijk is aan dat van hun mannelijke collega’s. Onderwijs, minder kinderen krijgen, en hier ook op iets latere leeftijd aan beginnen helpen om de positie van vrouwen te verbeteren: een weg nog van lange adem.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug