Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vrouwenmoord in Ecuador

Datum : 26/03/2013
Land : Ecuador

Vrouwenmoord in Ecuador

Afgelopen maand is Karina del Pozo (20) in Quito overleden. Haar lichaam werd na een aantal dagen gevonden. Blijkbaar is ze seksueel misbruikt en daarna vermoord. Er zijn vijf verdachten in de zaak gearresteerd: jongens die samen met haar op een feestje waren. Volgens de gegevens in de verklaringen van het juridisch proces zouden drie van de gedetineerden meer betrokkenheid bij haar dood hebben.

Volgens José Luis del Pozo, Karina's neef, zijn sociale netwerken en media belangrijk geweest om aandacht te krijgen voor het probleem van femicidio (vrouwenmoord) in het land. Del Pozo vertelde aan de BBC dat de Ecuadoranen geschokt zijn door de manier waarop het misdrijf is gepleegd.

Tussen 2010 en 2012 zijn er 46 slachtoffers van femicidio in Ecuador geweest. Lita Martínez, lid van de vrouwenrechtenorganisatie CEPAM-Guayaquil, stelt dat de politie, openbare aanklagers en rechters niet weten hoe deze problematiek aan te pakken. Daarom werken ze samen met andere vrouwenrechteninstellingen om het misdrijf van femicidio in het nieuwe Wetboek van Strafrecht te laten zetten. Vrouwenmoord definiëren maakt het wettelijk mogelijk om de daders te veroordelen.

Terwijl het debat over vrouwenmoord in de Nationale Vergadering gehouden wordt, zal de familie van Karina blijven doorgaan met het verbeteren van het bewustzijn over deze zaak en de slachtoffers.

Foto: Karina del Pozo


 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug