Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VS beëindigen status Haïtiaanse immigranten

Datum : 23/11/2017
Land : Haïti

VS beëindigen status Haïtiaanse immigranten

De Verenigde Staten gaan een programma beëindigen dat aan ruim 50.000 immigranten uit Haïti een beschermde status gaf. Ze kregen deze status in 2010 nadat een aardbeving het Caribische land had verwoest.  

De regering van Trump zegt dat de omstandigheden in het land nu zijn verbeterd en dat de Haïtianen veilig kunnen terugkeren naar hun land. De beschermde status zal eindigen in juli 2019; de immigranten hebben achttien maanden de tijd om terug te keren of om op andere wijze een legale status te krijgen in de VS.

Tegenstanders zeggen dat de regering van Trump op oneerlijke wijze een klein aantal van de meest kwetsbare mensen heeft gekozen als deel van de hardere aanpak van immigratie. De leider van de Democratische Partij in het parlement, Nancy Pelosi, zei dat “de deportatie van tienduizenden mannen en vrouwen naar Haïti alleen maar de ellende in het land vergroot.” Ze voegde eraan toe: “Ik ben het er absoluut niet mee eens dat de situatie in Haïti is verbeterd.”

Al eerder is een zelfde maatregel genomen tegen 5.000 Nicaraguanen. De bescherming voor 86.000 Hondurezen in de VS is verlengd. In januari 2018 valt een besluit over de status van immigranten uit El Salvador, die na de aardbeving in 20011van kracht was. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug