Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

VS, Canada en Mexico sluiten nieuw handelsakkoord

Datum : 01/10/2018
Land : Mexico

VS, Canada en Mexico sluiten nieuw handelsakkoord

De Verenigde Staten en Canada hebben, samen met Mexico, een nieuw handelsakkoord gesloten ter vervanging van het huidige Noord-Amerikaanse Vrijhandels Verdrag (Nafta). Het nieuwe akkoord draagt de naam VS-Mexico-Canada (USMCA). 

USMCA zou meer Amerikaanse toegang tot de Canadese zuivelmarkt en een beperking van de autouitvoer naar de VS met zich meebrengen. De gezamenlijke verklaring van de VS en Canada bevatte echter geen details van de overeenkomst.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft lang geprobeerd om Nafta, die meer dan $ 1000 miljard in de handel regeerde, te veranderen. Tot voor kort leek het erop dat Canada kon worden uitgesloten van een definitieve overeenkomst.

"Vandaag bereikten Canada en de Verenigde Staten, samen met Mexico, een akkoord over een nieuwe, gemoderniseerde handelsovereenkomst voor de 21e eeuw: de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Mexico-Canada", aldus  de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland in een gezamenlijke verklaring.

De overeenkomst "zal onze werknemers, boeren en bedrijven een hoogstaande handelsovereenkomst geven die zal resulteren in vrijere markten, eerlijkere handel en robuuste economische groei in onze regio". De overeenkomst vindt plaats terwijl de VS dit jaar op verschillende fronten een handelsoorlog hebben gestreden, waaronder het instellen  van tarieven op invoer van staal en aluminium uit Mexico en Canada. .

Hoewel de exacte details van de overeenkomst nog niet zijn vrijgegeven, zal het nieuwe akkoord naar verwachting belangrijke bepalingen bevatten over de Canadese zuivelindustrie en de export van auto's naar de VS. Amerikaanse boeren zullen toegang krijgen tot ongeveer 3,5% van de Canadese zuivelmarkt, meldde Reuters. Canada zou naar verluidt enkele beschermingen voor zijn auto-industrie hebben veiliggesteld tegen mogelijke Amerikaanse tarieven. Amerikaanse tarieven op staal en aluminium blijven voorlopig, aldus de bronnen van Reuters.

De VS hebben in augustus al een deal gesloten met Mexico, maar de betrekkingen met Canada over het handelspact werden de afgelopen weken steeds gespannener. De regering  van Trump stelde afgelopen zondag als een deadline voor Canada om een overeenkomst te sluiten.

Onder het protectionistisch beleid van Trump hebben de VS  individuele handelsovereenkomsten gesloten en grotere multilaterale handelsovereenkomsten afgewezen. Het betekent een uitdaging voor tientallen jaren wereldwijde vrijhandel. Als onderdeel van dit beleid heeft Trump ook een handelsoorlog tegen China gelanceerd, die bedrijven al heeft gekwetst en de mondiale economische groei zou kunnen beteugelen.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug