Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VS deporteren oud-generaal El Salvador

Datum : 09/04/2015
Land : El Salvador

VS deporteren oud-generaal El Salvador

De Verenigde Staten hebben oud-generaal Eugenio Vides Casanova gedeporteerd nadat een rechtbank bepaalde dat hij verantwoordelijk was voor martelingen en moorden tijdens zijn mandaat gedurende de Salvadoraanse burgeroorlog.

De 77-jarige Casanova woonde sinds 1989 in Florida en werd ooit door de VS beschouwd als bondgenoot. Een van de argumenten van Casanova tijdens zijn proces was dat de VS zijn militaire tactiek destijds steunden, hij noemde zichzelf  “verdediger van de Amerikaanse politiek”. 

Casanova werd nu vervolgd in de VS op basis van een wet die werd ontworpen om te voorkomen dat personen die in andere landen beschuldigd worden van misbruik hun toevlucht zoeken in de VS. Dankzij een amnestiewet staat Casanova in eigen land geen vervolging te wachten. 

De VS zijn ook een uitleveringsprocedure begonnen voor een voormalige Salvadoraanse legerofficier. Inocente Orlando Montano Morales wordt in Spanje beschuldigd van het vermoorden van vijf jezuïtische priesters.

De Salvadoraanse burgeroorlog van 1980 tot 1992 tussen de rechtsmilitaire regering en linkse rebellen kostte minstens 70.000 mensen het leven.

 

Bron : BBC News, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug