Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

VS en EU bezorgd over Boliviaans investeringsklimaat

Datum : 03/05/2012
Land : Bolivia

VS en EU bezorgd over Boliviaans investeringsklimaat

De Amerikaanse regering heeft haar bezorgdheid geuit over de Boliviaanse overname van de Spaanse REE-aandelen in het energiebedrijf Transportadora de Energía (TDE). Volgens de Verenigde Staten bezoedelt de onteigening, die vlak na de Argentijnse nationalisering van oliebedrijf YPF komt, het investeringsklimaat in het land.

Ook de Europese Unie heeft haar bezorgdheid geuit. Volgens een woordvoerder maakt de Europese Commissie zich zorgen over het besluit van de Boliviaanse regering om TDE te nationaliseren en volgt ze de situatie nauwlettend. Brussel beschouwt de overname als een negatieve zet. Volgens de EU sturen dit soort acties negatieve signalen over het investeringsklimaat naar internationale investeerders.

Tegelijkertijd is Brussel ervan overtuigd dat de Boliviaanse autoriteiten de investeringsovereenkomsten met Spanje zullen respecteren en een snelle en adequate compensatie voor de onteigening zullen garanderen. De Spaanse Minister van Economie, Luís de Guindos, heeft kritiek op de Boliviaanse actie geuit, maar zei dat het land een schadevergoeding had verzekerd.

De nationalisering kon voor de Spaanse regering, die 20 procent van REE bezit, niet op een slechter moment komen. Spanje kampt met een recessie en massale werkeloosheid. Investeerders vrezen dat Spanje het volgende Eurozoneland zal zijn dat financiële steun nodig heeft.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug