Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VS en Mexico lanceren campagne voor grensoverstekers

Datum : 07/06/2012
Land : Mexico

VS en Mexico lanceren campagne voor grensoverstekers

In coördinatie met de Mexicaanse regering heeft de Amerikaanse douane, deze week een campagne gelanceerd om de dood van immigranten langs de onderlinge grens te voorkomen en ze te waarschuwen voor de gevaarlijke stromingen in het irrigatiekanaal in El Paso. De campagne wil zowel de gemeenschappen aan de grens als in het binnenland waarschuwen voor de gevaren bij het oversteken van de grens in het warme seizoen, wanneer de temperaturen in de woestijn ondraaglijk zijn en water uit de dammen in de kanalen wordt gelaten, waardoor deze waterwegen sneller stromen. Het Border Safety Initiative zal boodschappen op de televisie en radio uitzenden in de media langs de grens en in Mexicaanse gemeenschappen met hoge niveaus van migratie. 

De boodschap van dit jaar benadrukt de gevaren die migranten lopen door hun leven toe te vertrouwen aan zogenaamde “coyotes” (allochtone handelaars) die hen soms verlaten in de woestijn. Uit verklaringen van grensoverstekers blijkt ook dat er aan de Mexicaanse zijde van de grens rovers opereren die bezittingen van de migranten stelen. 

Uit cijfers van de Amerikaanse douane is het aantal reddingen en sterfgevallen in de El Paso sector van de grens aanzienlijk gedaald in de afgelopen vijf jaar. In 2006 zijn er in de El Paso grenssector, dat zich uitstrekt over meer dan 300 kilometer, 33 mensen bekend die hun leven hebben verloren. In 2011 waren dit er slechts zes. Aan de Amerikaanse kan van de grens worden er jaarlijks ongeveer 6000 reddingen uitgevoerd. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug