Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

VS hebben haast met vrijhandelsakkoorden

Datum : 09/02/2011

De Amerikaanse regering hoopt snel drie nieuwe vrijhandelsakkoorden te kunnen afronden die de export kunnen aanzwengelen en nieuwe banen moeten scheppen. Anders dreigen de VS achterop te raken bij de Europese Unie en China. Akkoorden met Zuid-Korea, Colombia en Panama staan op stapel. In hetAmerikaanse Huis van Afgevaardigden liet de voorzitter van het Committee on Ways and Means, de Republikein Dave Camp, onlangs weten de verdragen voor 1 juli te willen tekenen. De Europese Unie en Canada hebben handelsverdragen met Colombia, Panama en Zuid-Korea ondertekend, of staan op het punt dat te doen. Camp vreest dat de VS de boot missen.

Het vrijhandelsverdrag met Zuid-Korea wordt waarschijnlijk het eerst geratificeerd. De definitieve tekst is al gereed en het verdrag heeft de steun van zowel bedrijven als vakbonden in de VS. Al is er enige kritiek over de beperkingen op de invoer van Amerikaans rundvlees in Zuid-Korea en vrezen sommigen de automobielsector, die sterk is in Zuid-Korea en waar de VS veel te verliezen hebben.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, wordt het vrijhandelsverdrag met Colombia, waarover nog onderhandelingen lopen, dit jaar voorgelegd aan het Amerikaanse parlement. Het verdrag met Colombia is al in 2006 opgesteld, maar botste in de VS op tegenstand. Critici stelden dat Colombia te weinig respect toont voor de rechten van werknemers en de mensenrechten in het algemeen. De verkiezing van Juan Manuel Santos als nieuwe president vorig jaar heeft de kritiek verminderd. Santos heeft een vakbondsachtergrond en heeft beloofd de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren. Intussen voert Colombia de druk op Washington op. Als het vrijhandelsverdrag met de VS niet wordt goedgekeurd, zal Colombia zich meer richten op andere handelspartners, waarschuwde de Colombiaanse vicepresident Garzón. Tegen 2013 zal Colombia volgens hem vrijhandelsverdragen hebben met Canada, Japan, China en de Europese Unie.

Het vrijhandelsverdrag tussen de VS en Panama dateert ook al van 2007. Het Panamese parlement keurde het verdrag dat jaar al goed, maar de VS zijn nog niet zover. De handel tussen Panama en de VS is vrij beperkt. De Amerikaanse tegenstand heeft vooral te maken met Panamese beperkingen op vakbondswerk en bezorgdheid over de transparantie van het belastingregime.

Bron : IPS
Bookmark and Share


Terug