Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VS overweegt ambassade op Cuba te sluiten

Datum : 18/09/2017
Land : Cuba

VS overweegt ambassade op Cuba te sluiten

De Verenigde Staten overweegt haar ambassade op Cuba te sluiten door gezondheidsproblemen bij haar medewerkers. Volgens Washington zijn deze problemen, zoals misselijkheid, gehoorverlies, duizeligheid en lichte hersenschade, veroorzaakt door een 'sonische aanval'. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zegt dat de beslissing om de ambassade wel of niet te sluiten nog "geëvalueerd" wordt. 

Meer dan twintig medewerkers van de Amerikaanse ambassade op Cuba kregen sinds eind 2016 te maken met gezondheidsklachten. Ook twee Canadezen hebben klachten gemeld. De VS beweert dat de klachten met opzet veroorzaakt worden door een apparaat. Cuba ontkent alle betrokkenheid. 

De Amerikaanse ambassade op Cuba werd in 2015 heropend nadat de landen decennialang geen diplomatieke relaties hadden. Ondanks een onderzoek door de FBI is het nog niet duidelijk wie of wat de gezondheidsproblemen op de ambassade veroorzaakt heeft. Eerder gaf de Cubaanse president Raul Castro zijn persoonlijke woord dat Cuba er niets mee te maken heeft. 

In 2016 was Barack Obama de eerste Amerikaanse president sinds 1928 die Cuba bezocht. Trump zei bij zijn aantreden dat hij verschillende toenaderingsprogramma's van Obama terug zou draaien, maar hij was niet van plan de ambassade te sluiten. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug