Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VS stoppen beschermde status immigranten Haïti

Datum : 21/11/2017
Land : Haïti

VS stoppen beschermde status immigranten Haïti

De Verenigde Staten verklaarden maandag 20 november de tijdelijke beschermde status (TPS), die werd gegeven aan ongeveer 59.000 Haïtiaanse immigranten, te beëindigen. Deze status beschermde hen van deportatie na de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010. Hierbij kwamen meer dan 300.000 mensen om het leven.

Haïtianen verkregen TPS van de regering van de toenmalige president Barack Obama, voor een duur van 18 maanden. De regering-Obama verlengde de status hierna verschillende keren.

De minister van Binnenlandse Veiligheid, Elaine Duke, besloot de speciale status te beëindigen nadat hooggeplaatste regeringsfunctionarissen verklaarden dat de omstandigheden in Haïti voldoende zijn verbeterd en dat inwoners veilig kunnen terugkeren. Dit besluit geeft Haïtianen 18 maanden de tijd om terug te keren naar het eiland of hun verblijf in de Verenigde Staten te legaliseren.

Het besluit om TPS voor Haïtianen te beëindigen maakt deel uit van het strenge immigratiebeleid dat de VS onder president Trump voeren. Eerder deze maand besloot Duke de status voor Nicaraguaanse immigranten te beëindigen. Wel verlengde ze het programma voor Hondurese immigranten tot juli 2018. Zij ontvingen de speciale status nadat in 1999 orkaan Mitch grote delen van Midden-Amerika trof.

Sommige mede-Republikeinen roepen echter op om de bescherming voort te zetten. De Republikeinse senator Marcos Rubio verwees in een opiniestuk in de Miami Herald naar recente natuurrampen, epidemieën en veiligheidsproblemen in Haïti sinds de aardbevingen.

Bron : Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug