Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VS veroordelen moord op inheemse leider in Honduras

Datum : 17/03/2016
Land : Honduras

VS veroordelen moord op inheemse leider in Honduras

De Amerikaanse ambassadeur in Honduras, James Nelson, heeft woensdag de moord veroordeeld op een inheemse leider. Hij drong er bij de Hondurese regering op aan de moord te onderzoeken en de daders voor het gerecht te brengen.

“We veroordelen de moord op de sociale activist Nelson García (38), die op dinsdag plaatsvond. Zijn dood, zo kort na de moord op zijn collega Berta Caceres, leidt tot grote zorg”, aldus Nelson. 

García werd dinsdag neergeschoten in een treffen met veiligheidstroepen bij een ontruining van zo’n 150 inheemse Lenca families van waarschijnlijk privé-land in de noordelijke provincie Cortés. Volgens Copinh, de raad van inheemse organisaties, vonden de schermutselingen plaats naar aanleiding van de “gewelddadige ontruiming” van families die banden hebben met Copinh van land in de sector Río Lindo, waarop drie ongeïdentificeerde personen een claim hebben gelegd.

De Nationale Politie zei woensdag in een verklaring dat García was aangevallen door “twee onbekende aanvallers toen hij zijn huis verliet in El Naranjal, een dorp dat zo’n 20 kilometer is verwijderd van de plaats waar de ontruiming plaatsvond. Volgens de politie had de moord geen relatie met de “vreedzame” ontruiming, die zich voltrok na discussie met inheemse leiders, die begrepen dat de actie “een gerechtelijk bevel” was.

Deze laatste moord komt binnn twee weken na de moord op Berta Caceres, oprichtster en activiste van Copinh, die zich verzette tegen een waterkrachtproject. Ze werd op 3 maart vermoord in haar huis in de stad Esperanza.
In Honduras komen dagelijks 13 personen door geweld om het leven, volgens officiële cijfers.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug