Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

VS waarschuwen Midden-Amerika voorzichtig te zijn met de betrekkingen met Peking

Datum : 16/10/2018
Land : El Salvador

VS waarschuwen Midden-Amerika voorzichtig te zijn met de betrekkingen met Peking

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence waarschuwde de Midden-Amerikaanse landen om voorzichtig te zijn bij het opbouwen van betrekkingen met China, dat in toenemende mate actief is geweest in de regio. Temidden van oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, bracht Pence banden met Beijing ter spraken toen hij in Washington bijeenkwam met leiders van El Salvador, Guatemala en Honduras en met de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken.

"Ik zeg tegen elk van de hier vertegenwoordigde naties, namens onze regering, als u commerciële partnerschappen opbouwt met andere landen, waaronder China, dan sporen wij u aan om u te concentreren op transparantie en te zorgen voor uw en onze langetermijnbelangen", aldus Pence.

El Salvador erkende in augustus Peking in de laatste diplomatieke tegenslag voor Taiwan, het zelfbesturende democratische eiland dat China beschouwt als een afvallige provincie. Midden-Amerika is het belangrijkste bastion voor Taiwan gebleven; Belize, Guatemala, Honduras en Nicaragua onderhouden nog steeds banden met Taipei in plaats van Peking, dat zijn economische kracht en beloften van investeringen heeft gebruikt om regeringen te verleiden.

De VS erkennen Peking, maar zijn wettelijk verplicht om de verdediging van Taiwan te waarborgen, waarbij de regering van president Donald Trump vooral spreekt over het diplomatiek verdedigen van Taiwan.

China heeft ook de handel met Latijns Amerika als geheel opgevoerd in de zoektocht van het land naar natuurlijke hulpbronnen. China is commercieel actiever dan de VS op plaatsen in de regio.

Pence had een ontmoeting met de Midden-Amerikaanse leiders om de stroom migranten zonder papieren naar de VS tegen te gaan, een kernthema voor Trump. Die kwam aan de macht terwijl hij immigranten als criminelen bestempelde en zwoer een muur aan de zuidgrens te bouwen.

De vicepresident vroeg de Midden-Amerikaanse leiders om een boodschap aan hun burgers te sturen: "Als ze niet legaal in de Verenigde Staten kunnen komen, zouden ze helemaal niet moeten komen." "Zoals het oude gezegde luidt, is er geen plaats zoals thuis", voegde hij eraan toe. De zin komt uit de film The Wizard of Oz.

Pence erkende dat grotere welvaart in El Salvador, Guatemala en Honduras - de zogenaamde noordelijke driehoek - van vitaal belang was om migranten zonder papieren aan te moedigen om het verraderlijke pad naar het noorden te nemen. “Uw mensen zullen thuis blijven als ze geloven dat er een betere toekomst voor hen is", zei hij.

"Zelfs nu landen als China hun invloed in de regio proberen uit te breiden, is de beste manier om deze problemen op te lossen, naar onze mening, het versterken van de banden tussen de VS en de noordelijke driehoek en alle naties van ons halfrond, om zo ook de economische banden tussen onze naties te verstevigen.”

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug