Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VS weigert uitlevering guerrillaleider aan FARC

Datum : 07/12/2012
Land : Colombia

VS weigert uitlevering guerrillaleider aan FARC

De regering van de Verenigde Staten heeft geweigerd de guerrillaleider “Simón Trinidad” uit te leveren aan de FARC. De FARC had gevraagd of de VS hem pardon wilde verlenen zodat “Trinidad” kon deelnemen aan de vredesbesprekingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering op Cuba. Zij drongen hier tijdens het deel van het proces in Noorwegen al op aan, maar ditmaal richtten ze zich direct tot president Obama. Ze verklaarden dat “Trinidad” misdaden gepleegd heeft en daarom gevangen zal blijven.

Op de dag dat de onderhandelingen in Havana begonnen, kwam het onderhandelingsteam van de FARC met een grote afbeelding van Trinidad aan. Ze noemden het een enorme bijdrage aan de vrede in Colombia als de VS dit gebaar van ‘menselijkheid’ zou maken door de sterk ideologische guerrillaleider toe te staan te komen.

De procureur-generaal van Colombia stelde voor dat Trinidad mee zou kunnen onderhandelen vanuit de gevangenis via videoconferentie, maar de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering zei dat ze niet over deze beslissing kunnen oordelen omdat dit niet onder hun macht valt. Dit is een zaak waar de VS overgaat.

Simón Trinidad (62), wiens echte naam Ricardo Palmera is, was jarenlang een bekende bankier voordat hij toetrad tot de FARC. Hij nam deel aan de derde poging tot onderhandeling voor de oplossing van het gewapende conflict eind 1998. In 2004 werd hij uitgeleverd aan de VS waar hij zestig jaar gevangenisstraf moet uitzitten voor drugshandel en de gijzeling va drie Amerikanen. “Trinidad”  is gevangen genomen bij een routine grenscontrole in Quito, Ecuador.

 

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug