Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

VS zet nu ook Ecuadoriaanse ambassadeur uit

Datum : 08/04/2011
Land : Ecuador

VS zet nu ook Ecuadoriaanse ambassadeur uit

Als vergelding voor de uitzetting van de Amerikaanse ambassadeur in Ecuador eerder deze week, heeft de Verenigde Staten (VS) nu de Ecuadoriaanse ambassadeur in Washington het land uitgezet. Ambassadeur Luis Gallegos werd woensdag van deze beslissing op de hoogte gesteld. Hierdoor is het in juni geplande topoverleg tussen beide landen opgeschort.

De Amerikaanse ambassadeur in Ecuador, Heather Hodges, werd afgelopen dinsdag verzocht Quito te verlaten nadat klokkenluider Wikileaks een artikel publiceerde over Amerikaanse aantijgingen van corruptie binnen de Ecuadoriaanse politie. In de door Wikileaks vrijgegeven Amerikaanse ambtsstukken stelde ambassadeur Hodges dat de Ecuadoriaanse president, Rafael Correa, op de hoogte zou zijn van de corruptiebeschuldigingen tegen een hooggeplaatste politieagent toen hij hem als commandant van de nationale politie aanstelde.

Ecuador besloot ambassadeur Hodges uit te zetten nadat zij geen voldoende uitleg over deze beschuldigingen kon geven. Ambassadeur Hodges is de tweede Amerikaanse ambassadeur in Latijns-Amerika die van haar post werd ontheven na onthullingen via Wikileaks, in navolging van de Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Carlos Pascual, vorige maand. Ecuador’s bondgenoten, Venezuela en Bolivia, hebben reeds in 2008 Amerikaanse ambassadeurs het land uitgezet op basis van beschuldigingen van politieke inmenging.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug