Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Vuilnismannen beëindigen carnavalsstaking

Datum : 04/03/2014
Land : Brazilië

Vuilnismannen beëindigen carnavalsstaking

Vuilnismannen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn tot een overeenkomst gekomen om de drie dagen durende staking te beëindigen, die de wereldberoemde carnavalsfestiviteiten verstoorde. 

Tonnen van lege bierblikken en plastic flessen liggen op de straten van Rio sinds de staking op vrijdag begon. De salarissen van 15.000 vuilnismannen gaan omhoog met negen procent. De overeenkomst werd bekendgemaakt door de vuilnisophaaldienst Comlurb. Het startsalaris voor vuilnisophalers in Rio zal stijgen naar 1200 reais per maand (omgerekend 500 dollar). In een verklaring zei Comlurb dat degenen die niet onmiddellijk aan het werk gaan, ontslagen zullen worden. 

De officiële carnavalsfestiviteiten begonnen op vrijdag en eindigen op woensdagochtend, ook wel Aswoensdag genoemd. Vuilnismannen protesteerden op humoristische wijze tijdens carnaval. Zij zongen in de straten: “Burgemeester Eduardo Paes zal de straten zelf moeten vegen.” Gekleed in hun feloranje uniforms maken de Comlurb schoonmakers deel uit van het carnaval. Elk jaar vegen zij de straten aan op het ritme van de muziek, terwijl elke Samba school de parade afsluit in de Sambadrome. Hun afwezigheid is niet aan de tientallen straatfeesten, of blocos, voorbij gegaan. De grootste van hen, georganiseerd door de traditionele Cordoa do Bola Preta, trekt meer dan een miljoen mensen naar het centrum van Rio de Janeiro.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug