Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vulkaan Chaparrastique in El Salvador uitgebarsten

Datum : 30/12/2013
Land : El Salvador

Vulkaan Chaparrastique in El Salvador uitgebarsten

Duizenden mensen in het oosten van El Salvador zijn sinds gisteren op de vlucht nadat de vulkaan Chaparrastique voor de eerste maal in 37 jaar is uitgebarsten. Autoriteiten zijn begonnen met de evacuatie van het dorp San Miguel. Volgens bewoners van de koffieproducerende regio hoorden ze een harde explosie voordat de vulkaan hete as en rook in de lucht blies. 

De regering heeft een ‘geel’ alarm afgegeven en naar verwachting worden mensen in een ring van 3 kilometer geëvacueerd naar opvangkampen. Er wonen ruim 5000 mensen in de buurt van de vulkaan. Er zijn geen meldingen van ernstige verwondingen, hoewel twee mensen worden behandeld voor ademhalingsproblemen. Mensen wordt aangeraden te ademen door een vochtige zakdoek en geen water uit lokale bronnen te drinken. 

De uitbarsting begon zondag om 10:30 uur lokale tijd. Volgens de Salvadoaanse regering houdt ze de situatie al sinds 13 december in de gaten, toen er activiteit werd waargenomen in de vulkaan. Presdident Mauricio Funes zei op televisie: “We weten niet zeker of er nieuwe uitbarstingen volgen, maar we kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten.” 

De vulkaan Chaparrastique ligt op ongeveer 140 kilometer ten oosten van de hoofdstad. De laatse uitbarsting vond plaats in 1976. 
Bron : The Independent, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug