Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vulkaan Fuego in Guatemala uitgebarsten

Datum : 14/09/2012
Land : Guatemala

 Vulkaan Fuego in Guatemala uitgebarsten

Guatemala is bezig met de evacuatie van tienduizenden  mensen nadat de vulkaan Fuego is begonnen as en lava uit te spuwen. 

Volgens deskundigen worden er bij krachtige erupties brandende rotsen tot 1000 meter hoog  boven de krater de lucht in geslingerd. Lava vloeit langs de hellingen naar beneden.  Bewoners melden dat het gerommel van de vulkaan ramen en daken in nabijglegen dorpen doet schudden. 

De uitbarsting van de Fuego, die op 50 kilometer ten zuidwesten van Guatemala-Stad ligt.is de grootste sinds 1999. Hoofd van  de evacuatiedienst Sergio Cabanas zegt dat meer dan 33.000 mensen zijn geëvcueerd.  Volgens het Nationale Instituut voor Seismologie bedekt de lava een gebied van 7 kilometer aan de zuidwestelijke kant van de Fuego.

Autoriteiten raden luchtverkeersleiders aan vluchten in de buurt van de vulkaan af te lassen, omdat de aswolk uit de krater zich snel uitbreidt. De Fuego is met 3.760 meter hoogte een van  de meest actieve vulkanen van Midden Amerika.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug