Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vuur en kou in Santa Cruz

Datum : 09/08/2019
Land : Bolivia

Vuur en kou in Santa Cruz

Het oostelijke Boliviaanse departement Santa Cruz wordt momenteel door verschillende fenomenen bedreigd: 12 gemeentes zijn getroffen door bosbranden en 11 door een koudegolf. Hoewel de overheid code rood voor de getroffen gebieden afgekondigd heeft, is de noodtoestand nog nergens uitgeroepen.

De bosbranden worden bestreden met behulp van de helikopter van de Defensa Civil, de Burgerbescherming. De branden worden mede veroorzaakt door de droogte en de harde wind. In het meer vruchtbare deel van het departement heeft de kou inmiddels zo’n tachtig procent van alle gewassen verwoest.

“Er zijn 109 bedreigende vuurhaarden geïdentificeerd in stedelijk gebied, maar ook in kwetsbaar gebied zoals de Chiquitania” (in het zuiden van Santa Cruz), aldus Cinthia Asin, departementaal verantwoordelijke voor milieu. Hulp van de centrale overheid is inmiddels aangevraagd. Het leger en vrijwilligers zijn ingeschakeld om de branden te blussen en verdere schade aan flora en fauna te voorkomen.

Veel branden lijken veroorzaakt door het legaal afbranden van akkers. Toestemming hiervoor is tijdelijk ingetrokken om verdere verspreiding te voorkomen.

Tegelijkertijd hebben andere delen van Santa Cruz te maken met de ergste kou in twintig jaar, tot tien graden onder nul. Duizenden boerenfamilies worden bedreigd door voedselschaarste omdat hun gewassen bevroren zijn. Ook niet-direct getroffenen zullen de komende tijd te maken krijgen met schaarste en stijgende voedselprijzen.

Bron : El Deber
Bookmark and Share


Terug