Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Vuur kost leven van blauwe ara's in Brazilië

Datum : 19/08/2020
Land : Brazilië

Vuur kost leven van blauwe ara's in Brazilië

De werelds grootste tropische wetland, de Paranal, gelegen op de grens van Brazilië, Bolivia en Paraguay, herbergt een schat aan vogels en andere dieren. Een van de vogelsoorten is de blauwe ara, een hyacintkleurige papagaai waarvan er wereldwijd nog slechts 6.500 leven. Dit aantal is de afgelopen weken verder afgenomen als gevolg van hevige bosbranden in de Paranal. Het gebied beleeft zijn grootste droogte in jaren, maar het vermoeden is dat de huidige branden zijn aangestoken. In de eerste helft van augustus braken maar liefst 3.000 branden uit, zo constateerde het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, INPE. Het zijn de ergste branden in twintig jaar en naar schatting 12 procent van de vegetatie in het gebied is al verloren gegaan.

In de Paranal ligt ook de Fazenda São Francisco do Perigara, een boerderij die een toonaangevend reservaat voor de blauwe ara’s is en waar in normale omstandigheden ongeveer zevenhonderd ara’s de nacht doorbrengen in de bomen. Ana Maria Barretto, een van de eigenaren van de boerderij, vertelde aan The Guardian dat zij op basis van satellietbeelden veronderstelt dat minstens zeventig procent van de bijna 250 km2 grond van de boerderij door de branden verwoest is. Medewerkers van de boerderij en brandweermannen hebben één plek waar de vogels slapen weten te redden en een aantal nesten is gespaard gebleven. Maar het vuur is bij lange na nog niet voorbij. Normaal vinden de meeste branden in september plaats, terwijl er pas in oktober weer regen van enige betekenis verwacht wordt.

Er zijn ieder jaar branden in de Paranal. Een deel daarvan ontstaat spontaan, bijvoorbeeld als gevolg van blikseminslag. Maar experts wijzen erop dat het merendeel van de branden dit jaar lijkt te zijn aangestoken, bijvoorbeeld om weidegrond te creëren. Zo zegt milieu-activist Carlos Rittl dat de extreme droogte zeker een rol speelt, maar hij denkt ook dat de vijandige houding van president Bolsonaro tegenover het milieu ertoe bijdraagt dat degenen die het vuur aansteken denken toch niet gestraft te zullen worden.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug