Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Vuurtorens Bonaire op monumentenlijst

Datum : 07/10/2012
Land : Bonaire

Vuurtorens Bonaire op monumentenlijst

Een aantal vuurtorens op Bonaire heeft de status van monument gekregen en staat nu op de monumentenlijst. Dit zijn de Willemstoren, de vuurtorens bij Malmok en Spelonk, Ser’i Bentana, Fort Oranje en Punt Vierkant. Gerda Gehlen van het Monumentenbureau was afgelopen week op Bonaire om het eiland bij te staan bij het omschrijven van zijn momenten.

Bonaire is het eiland met de meeste vuurtorens. Onlangs zijn alle torens op Bonaire gerestaureerd. Naast de vuurtorens die als monument zijn aangewezen, zijn er ook lichtbakens die niet de vorm van een toren hebben. Tot die categorie behoren de lichtbakens op Klein Bonaire en bij Wekuwa.

De eerste vuurtoren van Bonaire is de Willemstoren. Deze werd in 1837-1838 gebouwd op de zuidoostelijke punt van Bonaire, ook bekend als Lacre Punt of Sedusu, afgeleid van Zuidoosthoek. Later werd de vuurtoren bij Spelonk gebouwd. Deze vuurtoren op de noordoostelijke punt van het eiland, werd in 1909 in gebruik genomen. Van nog latere datum is de vuurtoren op Seru Bentana. Eerder werd begonnen met de bouw van een vuurtoren met een wachtershuis bij Malmok. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog werd deze constructie nooit voltooid. De ruïnes staan er nog op de noordwestelijke punt van Bonaire. De lichten van deze vuurtoren gingen voor het eerst aan op 14 juni 1921, maar omdat de plek niet de meest ideale was, werd besloten om een vuurtoren op Seru Bentana te bouwen, een paar kilometer ten oosten van Malmok. Malmok bleef slechts zes jaar in bedrijf. Op 27 maart 1927 werd begonnen met de bouw van de vuurtoren op Seru Bentana en op 14 juni van datzelfde jaar werden de lichten hiervan voor het eerst ontstoken. In de nacht van 20 op 21 oktober 1954 sloeg het noodlot toe. Bij zwaar onweer sloeg de bliksem in en ontstond brand. Daarbij verloor de dienstdoende vuurtorenwachter het leven.

Bij Punt Vierkant werd in 1931 een houten constructie opgetrokken. In maart van dat jaar werd de vuurtoren hier in bedrijf genomen. De houten constructie werd in 1941 vervangen door een betonnen vuurtoren. De huidige vuurtoren bij Fort Oranje werd in 1932 gebouwd. Voorheen stond ook dit vuurbaken op een houten constructie.

Bron : Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug