Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Waar is Santiago Maldonado?

Datum : 28/08/2017
Land : Argentinië

Waar is Santiago Maldonado?

Argentinië is al weken in de ban van de verdwijning van de 28-jarige Santiago Maldonado, een activist die begin augustus meedeed aan een protest voor de rechten van inheemse groepen in Cushamen en sindsdien niet meer gezien is. Op sociale media is de zin "waar is Santiago Maldonado?" overal te zien, vaak in boze en gefrustreerde berichten. Getuigen zeggen dat Maldonado gearresteerd werd en vervolgens niet meer gezien werd, maar de politie ontkent hem te hebben opgepakt. 

Verdwijningen - zeker in verband met de politie - liggen zeer gevoelig in Argentinië gezien de recente geschiedenis van militaire dicaturen. Minister van Veiligheid Patricia Bullrich verklaarde echter dat "de politie vandaag de dag niet meer hetzelfde is als 40 jaar geleden." Ook drong ze er op aan hier geen "politieke strijd" van de maken. De overheid heeft een beloning van 30.000 dollar beloofd voor informatie over de verdwijning.

In de gepolariseerde pers van Argentinië wordt ondertussen volop gespeculeerd, waarbij sommigen beweren dat de politie inderdaad betrokken was terwijl anderen een andere betoger van de Mapuche-gemeenschap beschuldigen Maldonado vermoord te hebben. Eén getuige zegt dat hij de rivier invluchtte voor rubberkogels van de politie, terwijl anderen zeggen dat hij zich vastklampte aan een boom. 

De demonstratie in Cushamen was bedoeld om de gevangenzetting van Mapuche-leider Facundo Jones Huala, hoofd van een separatistische Mapuche-beweging, af te keuren. Huala bevindt zich in een gevangenis in Chubut, de provincie waarin ook Cushamen ligt. Chili beschouwt hem als terrorist en heeft zijn uitlevering gevraagd.

Volgens zijn broer was Santiago Maldonado geen echte activist, maar voelde hij sympathie voor de Mapuche-gemeenschap. Zijn zaak wordt steeds meer gebruikt als symbool voor verschillende problemen, van een gebrek aan inheemse rechten tot politie-geweld en onderdrukking. 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug