Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Waarom Hondurezen naar het noorden gaan

Datum : 13/01/2017
Land : Mexico

Waarom Hondurezen naar het noorden gaan

Toen ze hem en zijn kinderen opnieuw, op klaarlichte dag en van dichtbij, in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa beschoten, wist buschauffeur ‘Saúl’ (niet zijn eigen naam) dat zijn tijd gekomen was het land te verlaten. Met 63,8 moorden per 100.000 inwoners (Nederland: 1) is Honduras een van de meest gevaarlijke landen ter wereld.

Omdat de politie niets deed om hem en zijn familie te beschermen, schraapte hij zijn laatste geld bij elkaar, pakte een tas in en vertrok naar Mexico. Veel buschauffeurs worden in Honduras slachtoffer van gewelddadige afpersingspraktijken door gewapende bendes misdadigers, bekend als de maras.

Als meervoudig slachtoffer van aanvallen was Saúl’s verwachting dat hij eenvoudig asiel zou krijgen in Mexico waarna hij ook zijn familie uit Honduras zou halen. Hij werd echter al snel weer gedeporteerd naar zijn land, waar hij opnieuw zijn intrek moest nemen in dezelfde wijk waar zijn aanvallers nog steeds ongestraft de lakens uitdeelden.

“Ik ben bang dat er weer iets gaat gebeuren… Misschien met mij”, vertelde hij aan Amnesty International een paar weken na zijn gedwongen terugkeer. Zijn voorgevoel was juist: op 10 juli 2016 werd hij inderdaad doodgeschoten. Zijn weduwe leeft nu in angst dat haar en haar kinderen eenzelfde lot te wachten staat.

Het tragische lot van Saúl tekent de levens van honderdduizenden in Honduras, El Salvador (108,6 moorden 100.000 inwoners) en Guatemala (35) die onder het juk van gewapende criminele bendes leven. Zij dwingen jongens voor hen te werken, misbruiken meisjes en vrouwen, persen buschauffeurs af en vermoorden iedereen die hen in de weg staat. Omdat er niets tegen deze misstanden gedaan wordt, worden duizenden gedwongen een veilig heenkomen te zoeken ‘in het noorden’ (Mexico, VS).

Volgens cijfers van de VN Vluchtelingen Organisatie is het aantal asielaanvragen uit de ‘driehoek’ El Salvador, Guatemala en Honduras sinds 2010 verzevenvoudigd. Toch is het aantal gedeporteerden uit Mexico sinds 2012 met 180 procent toegenomen.

Ondanks de 750 miljoen dollar alleen al beschikbaar gesteld door de Verenigde Staten opdat er iets gedaan wordt aan de interne veiligheidssituatie, blijven de overheden van deze landen beweren niet over de middelen te beschikken om hun onderdanen te beschermen.

Er kunnen muren gebouwd worden langs de grenzen van de VS en Mexico, maar als het aantal moorden niet structureel afneemt (vaak gepleegd met Amerikaanse wapens), neemt het aantal wanhopige vluchtelingen ook niet af.

 

 

 

Bron : www.amnesty.org/es
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug