Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Walging na lugubere moord

Datum : 21/02/2020
Land : Mexico

Walging na lugubere moord

Het houdt maar niet op in Mexico, maar gelukkig went het ook niet: na de zoveelste lugubere moord op een vrouw in Mexico Stad een week geleden, is het land (opnieuw) in rep en roer. Dit vooral nadat verschillende media gelekte foto’s gepubliceerd hadden van het stoffelijk overschot van het slachtoffer, de 25-jarige Ingrid Escamilla.

Autoriteiten vonden het levenloze lichaam van Escamilla in haar huis afgelopen zondag en constateerden dat ze niet alleen gevild was, maar ook dat verschillende organen ontbraken. Een 46-jarige man werd, onder het bloed, ter plaatse aangehouden. Hij verklaarde haar, na een ruzie, met messteken gedood te hebben om haar vervolgens, om de sporen te wissen, te villen.

De burgemeester van Mexico-Stad, Claudia Sheinbaum, verklaarde dat de staat de maximum straf zal eisen tegen de man, die Escamilla’s echtgenoot zou zijn. Mexicanen reageerden met name verontwaardigd nadat de tabloid Pasala foto’s van het verminkte lichaam op de voorpagina publiceerde naast de titel: “Het was de fout van Cupido”.

De autoriteiten zijn inmiddels ook op zoek naar degene die de foto’s gelekt heeft. “Een misdrijf dat bestraft moet worden”, volgens president Andrés Manuel López Obrador. Al maanden protesteren Mexicanen tegen het aanhoudende geweld specifiek gericht tegen vrouwen (femicide), dat alleen in 2019 al aan ruim duizend vrouwen het leven gekost heeft.

Het Mexicaanse Instituut voor de Vrouw stelde dat het publiceren van foto’s van slachtoffers een morbide vorm van sensatiezucht is en van geweld iets banaals maakt. Veel mensen geven op sociale media een ander antwoord op de ontstane situatie: ze publiceren zo veel mogelijk ‘mooie’ foto’s van Ingrid Escamilla, zodat ze op een andere manier herinnerd zal worden.

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug