Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wanhoopsvluchtelingen

Datum : 12/01/2018
Land : Curaçao

Wanhoopsvluchtelingen

Drie van de vier omgekomen Venezolaanse vluchtelingen waarvan de lichamen woensdag 10 januari op het strand van Curaçao gevonden werden, waren eind 2017 al uitgezet omdat ze illegaal op het eiland verbleven. Twee mannen die de overtocht overleefden, zijn gearresteerd. De kustwacht zoekt nog naar andere lichamen, maar tot dusver zonder resultaat.

De vondst van de omgekomen vluchtelingen heeft de discussie over illegale immigratie op Curaçao aangewakkerd. In 2017 zijn 300 mensen gearresteerd die het eiland illegaal wilden binnenkomen, waar dat er in 2016 nog slechts 60 waren.

Bronnen uit Venezuela maakten inmiddels melding van de achtergronden van de slachtoffers. Een van hen is de 17-jarige Janaudy Guadalupe Jiménez, die naar Curaçao wilde reizen om geld te verdienen voor haar door de crisis in Venezuela getroffen familie. Dit gold ook voor Danny José Sánchez Piña van 33 jaar oud.

De identiteit van de andere vluchtelingen is nog onbekend hoewel de website maduradas.com een selfie publiceerde van een deel van de groep voordat ze in San José de la Costa aan de zeventig kilometer lange oversteek begonnen. De boot die ze gebruikten biedt plaats aan 28 personen. De kustwacht en de politie gaan er inmiddels vanuit dat de meeste passagiers Curaçao levend bereikt hebben, net als de opvarenden van een andere Venezolaanse boot.

Op vrijdag 12 januari vindt er op Aruba overleg plaats tussen Venezuela, de premiers van Aruba en Curaçao en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra over de handelsblokkade die de Venezolaanse president Nicolás Maduro vorige week instelde voor de ABC-eilanden. Volgens de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath is er uit lokaal onderzoek “niet gebleken dat er zo’n groot smokkelprobleem is, dat de maatregel van Venezuela terecht zou zijn”. “We hopen tijdens het overleg tot een oplossing te komen.”

“We zullen in het gesprek aandacht besteden aan de smokkel van ongedocumenteerde mensen, wapens en drugs”, aldus Rhuggenaath. “Wij hopen dat Venezuela komt met voorbeelden van de problemen die ze zien, en deze onderbouwen met gegevens. Als we samenwerken, kunnen we de problemen oplossen.”

Curaçao haalt vooral ruwe olie voor de lokale raffinaderij en groente en fruit uit Venezuela. De premier benadrukte dat er nog genoeg brandstof op voorraad is voorlopig. Voor langere termijn worden alternatieven voorbereid, om te zorgen dat Curaçao niet zonder de benodigde brandstof komt te zitten. Ook is er genoeg toevoer van groente en fruit vanuit andere markten dan Venezuela.

Bron : Curaçao Chronicle, Maduradas.com, Caribisch Netwerk
Bookmark and Share


Terug