Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wapenstilstand FARC loopt bijna af

Datum : 15/01/2013
Land : Colombia

Wapenstilstand FARC loopt bijna af

Bij de hervatting van de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering, heeft de FARC gisteren gezegd dat ze de eenzijdige wapenstilstand die op 20 januari afloopt, niet zal verlengen.

De hoofdonderhandelaar van de FARC, Ivan Márquez, heeft een verlenging van de wapenstilstand uitgesloten. Dat heeft hij meegedeeld bij de hervatting van de vredesbesprekingen in de Cubaanse hoofdstad Havana: “Het eenzijdige bestand eindigt op 20 januari. En daar blijft het bij.”

Beide partijen hebben gewezen op een mogelijke versnelling van de besprekingen. Het doel is om een einde te maken aan het 50 jaar durende gewapende conflict, waarbij zo’n 600.000 mensen in Colombia zijn omgekomen. Er bestaat angst dat nieuwe aanvallen door de FARC de besprekingen zullen hinderen.

President Juan Manuel Santos heeft vastgesteld dat er in November een akkoord moet zijn bereikt. Maar de FARC stelt dat de problemen te ingewikkeld zijn om een deadline vast te stellen. Volgens BBC correspondent Arturo Wallace ligt de basis voor een mogelijk akkoord in het gedeelde geloof dat de grote ongelijkheid in landbezit moet worden opgelost.

Santos heeft tijdens een interview voor de radio gezegd dat hij verwacht dat de Venezolaanse vicepresident Nicolás Maduro het vredesproces zal blijven steunen “in geval Hugo Chávez zou overlijden.” Santos benadrukte dat president Chávez “veel heeft bijgedragen aan het mogelijk maken van de dialoog.”
 

Foto: Ivan Márquez


 

Bron : BBC World News, BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug