Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Warme huizen hoog in de Peruaanse Andes

Datum : 27/05/2020
Land : Peru

Warme huizen hoog in de Peruaanse Andes

Het kan ’s nachts flink koud worden op 4.000 meter hoogte in het Andesgebergte. De temperaturen dalen tot onder het vriespunt, terwijl de huizen niet over verwarming beschikken. En terwijl de rest van de wereld opwarmt als gevolg van klimaatverandering, heeft dit in de Andes een omgekeerd effect: bewoners merken dat de winters (mei tot september) kouder worden. Veel mensen lijden aan ernstige infecties van de luchtwegen als gevolg van de strenge kou.

Maar voor relatief weinig geld kan er nu iets gedaan worden tegen de kou: de installatie van een zogenaamde Muro Trombe, genoemd naar de Franse ingenieur Félix Trombe die als eerste een solargebouw neerzette. Zijn techniek met polycarbonaat wordt nu toegepast in Peru. Polycarbonaat is een stevig, hard en helder transparant materiaal dat in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen hoge temperaturen aankan. Van het materiaal worden panelen gemaakt die aan de buitenkant van de woningen bevestigd worden. Overdag schijnt de zon en geleiden de panelen de zonnewarmte. Via leidingen loopt de warmte het huis binnen en verdrijft de koude lucht naar buiten. Het enige dat de bewoners moeten doen is ’s avonds de leidingen afsluiten, zodat de warme lucht binnen bewaard blijft, en deze de volgende dag weer openzetten.

De bewoners van het dorpje Hanchipacha zijn er blij mee. Hun huizen hebben ook een houten vloer gekregen en een geïsoleerd dak. Dit alles zorgt voor meer warmte ’s nachts. De afgelopen drie jaar heeft het Peruaanse ministerie van Ontwikkeling ruim 7.000 huizen tot thermowoningen omgebouwd in dertien regio’s in de zuidelijke Andes. Kosten: gemiddeld 10.900 soles, ongeveer 2.873 euro.

“We richten ons vooral op gezinnen met jonge kinderen”, zegt Patricia Balbuena, staatssecretaris van Ontwikkeling tegen The Guardian, “om hen te beschermen tegen longontsteking en andere aandoeningen van de luchtwegen.” In deze afgelegen gebieden kan een longontsteking snel fataal zijn voor oud én jong, ook omdat veel kinderen in de hooglanden lijden aan bloedarmoede en ondervoeding. Volgens eerste onderzoeken is het percentage longaandoeningen met 20 tot 30 procent gedaald na het toepassen van deze eenvoudige techniek.  Er wordt ook gebruik gemaakt van lokale materialen, zodat de lokale bevolking zelf ook kan bijdragen aan de verbouwing.

Het ministerie van Ontwikkeling maakte begin februari bekend dat het de komende jaren 122.000 huizen wil isoleren. Het programma heeft de toepasselijke naam Mi abrigo (mijn jas) gekregen en wordt gefinancierd door FONCODES (Fondo de Cooperación para el Desarrollo Social), onderdeel van het ministerie.

Bron : The Guardian, Agencia Peruana de Noticias
Bookmark and Share


Terug